Cameraschild in Vught en Heusden tegen dieven

In strijd tegen diefstallen gaan de Brabantse gemeenten Vught en Heusden op toegangswegen camera’s plaatsen die kentekens scannen en verdachte voertuigen direct herkennen.

De proef met het zogenoemde cameraschild is volgens beide gemeenten een landelijke primeur en moet het aantal diefstallen van en uit auto’s fors terugdringen, aldus de aankondiging dinsdag.

Kentekenherkenning om snel in actie te kunnen komen
De ANPR-camera’s herkennen kentekens die de politie meteen kan vergelijken met een landelijk bestand van kentekens op naam van gezochte of verdachte personen. De politie kan zo meteen in actie komen.

Bij succes ook inzetten tegen woninginbraken
Inbraken in en diefstal van auto’s komt volgens beide gemeenten steeds vaker voor en daarom concentreert de proef zich op deze vorm van criminaliteit. Als het experiment slaagt, willen de burgemeesters van beide gemeenten de werkwijze ook gaan gebruiken voor bijvoorbeeld woninginbraken.

Geen schending van privacyregels
Volgens Vught en Heusden voldoet de proef aan de richtlijnen van de Autoriteit Persoonsgegevens. De politie benadrukt dat de camera’s alleen kentekens lezen en dat onverdachte nummerplaten niet worden opgeslagen.

Geef een reactie